غلظت های درصد:

غلظت درصد وزن در حجم (W/V%):

 معادل گرم ماده حل شده در mL
100 حلال می باشد، مثل g 5 گلوکزدر mL 100 آب مقطر
(محلول گلوکز 5 W/V 5% یا  محلول گلوکز با
غلظت g/dL 5) 

 


غلظت درصد وزن در وزن (W/W%):

معادل گرم ماده حل شده در g
100 محلول نهایی می باشد، مثل g 5 گلوکز درg 95 آب مقطر (محلول
گلوکز W/W 5%)


غلظت درصد حجم در حجم (V/V%):

معادل میلی لیتر ماده حل شده در mL
100 محلول نهایی می باشد، مثل mL 5 اتانول درmL
95 آب مقطر (محلول اتانول V/V 5%)


غلظت معمولی (c):

برابر است با جرم ماده حل شده بر حسب
گرم در یک لیتر محلول است.


درصد جرمی (A):

برابر با جرم ماده حل شده در 100 گرم
محلول است. مثلا، یک محلول آبی 10% از کلرید سدیم شامل 10 گرم NaCl در 90 گرم آب است.


غلظت مولی (مولاریته، M):

برابر با تعداد مول های ماده حل شده در
یک لیتر محلول است.


مولالیته (m):

برابر با تعداد مول های ماده حل شده در
یک کیلوگرم حلال است.


اکی والان (eq):

یک اکی والان از هر ماده برابر با مقدار
گرم (ها) یا تعداد مول (ها) یی از آن ماده است که در واکنش هایی شیمیایی کارایی یک
گرم یا یک مول هیدروژن را داشته باشد.

یک اکی والان گرم از هر ماده (اکی والان
جرمی، E) برابر با جرم مولی آن ماده (M)
به n می باشد و یک اکی والان مول از هر ماده
برابر با 1 به n می باشد.

در روابط اخیر ، n  نمایانگر ظرفیت آن ماده می باشد. ظرفیت اسیدها برابر با تعداد یون (ها) یی از H+
است که از اسید جدا می شود و ظرفیت بازها برابر با تعداد یون (ها) یی از OH-
است که از باز جدا می شود.

ظرفیت نمک ها برابر است با مجموع تعداد
یون های فلزی در ظرفیت هر کدام از آن ها در فرمول مولکولی آن نمک.

تعداد اکی والان های جرمی مقداری از یک
ماده برابر است با جرم آن ماده (m) به جرم یک اکی
والان گرم از آن ماده. تعداد اکی والان های مولی مقداری از یک ماده (neq)
برابر است با تعداد مول های آن ماده در n.


نرمالیته (N):

برابر با تعداد اکی والان های ماده حل
شده در یک لیتر محلول است. همچنین از تقسیم غلظت معمولی (c)
به اکی والان جرمی (E) آن ماده می توان نرمالیته محلول را به
دست آورد.

با افزودن آب به یک محلول و افزایش حجم
آن، تعداد مول های ماده محلول تغییر نمی کند، لذا می توان از رابطه neq1=neq2 و نتیجتا N1V1=N2V2
جهت ساختن محلول های رقیق تر با استفاده از محلول های غلیظ تر استفاده کرد.